Takyeciler Cami Camiikebir, 60200 Tokat Merkez/Tokat

Takyeciler Cami



271 Yorumlar


Takyeciler Cami Camiikebir, 60200 Tokat Merkez/Tokat


İşletme Hakkında

TAKYECİLER CAMİ | Kültür Portalı | Sulu Sokak'ta Yağıbasan Medresesi karşısında, Tokat Bedesteni'nin yanında yer alan caminin banisi veya kesin inşa tarihine ilişkin bir kitabesi yoktur. Kesin bir tarihlendirme yapılamamakla birlikte, çok kubbeli 15'inci yüzyıl Osma

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri


Önerilen Yorumlar

Metehan Salih
14.10.2023
Takyeciler Cami
İnce detaylara sahip güzel bir cami. Etrafında müze ve medreseler mevcut.
ADEM CEKER
14.10.2023
Takyeciler Cami
Eski Tokat camilerinden biridir. Tokat müzesinin üstünde ulu camiye benzer mimarisi vardır. Ulu cami daha guzel
Emre Berk Ahu
06.10.2023
Takyeciler Cami
Sulu Sokak'ta Yağıbasan Medresesi karşısında, Tokat Bedesteni'nin yanında yer alan caminin banisi veya kesin inşa tarihine ilişkin bir kitabesi yoktur. Kesin bir tarihlendirme yapılamamakla birlikte, çok kubbeli 15'inci yüzyıl Osmanlı camileriyle plan benzerliği ve minare kaidesinde görülen malzeme, teknik ve biçim özellikleri 15'inci yüzyıl yapısı olduğuna işaret etmektedir. Cami H.1288 (M.1871-72) tarihinde ve I.Dünya Savaşı yıllarında onarım görmüştür. I.Dünya Savaşı yılları onarımında kubbeleri kaplamak için kurşun bulunamadığından kırma çatı ile kapatılmış, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 1964-65 yılı onarımında ana şema değiştirilmeden duvarlar, destekler ve örtü yenilenmiştir.
Muhittin Aykun
15.09.2023
Takyeciler Cami
Klasik Osmanlı mimarisinin Tokattaki en güzel eserlerinden birisi. Camii mimari olarak diğer klasik dönem eserlerinden farklı olarak kubbe yerine ters taban vardır Tokata gelenlerin mutlaka görmesi gereken bir yapıt. Ayrıca mimberinde sancag-i şerif bulunmaktadır.
Ebubekir Şimşek
13.09.2023
Takyeciler Cami
Konumu itibari ile çevre yapıları ve şehirle kurduğu ilişki beni her defasında çarpıyor. Yapı ve dönem ekleri beraber değerlendirildiğinde eşsiz ve de muazzam bir eski eser.
Sedat Demir
12.09.2023
Takyeciler Cami
Tokat'ta ki en eski Camilerden birisidir..Tokat Kalesinin alt tarafi eski yerleşim yeri oldugu icin bircok insanin namaz kilmaya alışık oldugu camidir.
Hasan Erdem
31.08.2023
Takyeciler Cami
Şehrin tarihi merkezinde avlusunda bulunan çay ocağında soluklanmak ayrı bir güzellik
Abdullah Altınsoy
29.08.2023
Takyeciler Cami
Camii mimarî olarak çok hoşuma giden Osmanlı eseri güzel ve manevî havası olan sadirvanli bir cami
N. Ay
23.07.2023
Takyeciler Cami
Takyeciler Cami - TokatSulu Sokak'ta Yağıbasan Medresesi karşısında, Tokat Bedesteninin yanında yer alan caminin banisi veya kesin inşa tarihine ilişkin bir kitabesi yoktur. Kesin bir tarihlendirme yapılamamakla birlikte, çok kubbeli 15.yy Osmanlı camileriyle plan benzerliği ve minare kaidesinde görülen malzeme, teknik ve biçim özellikleri 15.yy yapısı olduğuna işaret etmektedir. Cami H.1288(M.1871-72) tarihinde ve I.Dünya Savaşı yıllarında onarım görmüştür. I.Dünya Savaşı yılları onarımında kubbeleri kaplamak için kurşun bulunamadığından kırma çatı ile kapatılmış, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 1964-65 yılı onarımında ana şema değiştirilmeden duvarlar, destekler ve örtü yenilenmiştir. Caminin batısına bitişik şadırvan da üzerindeki kitabeye göre H.1312(M.1894-95) tarihinde yenilenmiştir. Eğimli bir arazide kurulmuş yapı; kareye yakın dikdörtgen planlı, çok kubbeli bir Osmanlı camisidir. Batı ve kuzey cephedeki kapılarla girilen harim; ortadaki bağımsız dört paye ve sekiz adet duvar payesi üzerine atılmış sivri kemerlerle dokuz birime ayrılmış ve her birimin üzeri pandantif geçişli kubbeyle örtülmüştür. Kubbeler sekizgen kasnak üzerine oturmaktadır. Mihrap ekseni üzerindeki kubbelerin kasnakları diğerlerinden daha yüksektir. Batı cephedeki girişin önüne son cemaat yeri gibi düşünülen bir mekan eklenmiştir. Az sayıdaki pencereler çok küçük tutulmuştur. Batı cephede iki, kuzey cephesi ve bedestenle bitişik doğu cephesinde üst seviyede üçüz pencereler ve güney cephede çift sıra pencere düzenlemesi görülür. Güneybatı köşeye bitişik kare kaideli, silindirik gövdeli ve tek şerefeli minarenin kaideden yukarısı yenilenmiştir. Caminin beden duvarları ve kubbe kasnakları moloz taş ile yenilenmiştir. Kubbeleri taşıyan payeler ve kemerler kesme taştan inşa edilmiş, pencere kemer ve çerçeveleriyle kubbelerde tuğla malzeme kullanılmıştır. Mihrap ve minberin malzemesi de taştır. Yapının hiç dokunulmamış görünen kısmı olan minare kaidesinde moloz taş ve tuğla ile düzensiz almaşık teknik uygulanmıştır. Harimde ortadaki serbest payeler üzerindeki kemer yüzeylerinde kalemişi süsleme izleri görülmektedir (Uysal,1987; Seçgin,1993; Mercan-Ulu,2003)
Murat Can
08.07.2023
Takyeciler Cami
3 Şubat 2018 tarihinde babam Nazmi Kendir'in cenaze namazını burada kıldık, akabinde Erenler Mezarlığına defnettik. O günü hayal meyal hatırlıyorum, camimiz keyif ve huzur veriyor, daha sonra defalarca gittim, sayısız çay içtim, simit yedim, saatlerce oturdum. Vakit ayırıp uğrayın derim.

Yorum Ekle

Harita

Camiikebir, 60200 Tokat Merkez/Tokat
Takyeciler Cami