Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Harput, 23300 Elâzığ Merkez/Elazığ

Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi

70 Yorumlar
Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Harput, 23300 Elâzığ Merkez/Elazığ

İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Harput, 23300 Elâzığ Merkez/Elazığ

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş
  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri

Önerilen Yorumlar

Enes OZTURK
20.10.2023
Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi
NEDEN??? Ms 179 dan kalma bir mirasa bu kadar kötü davranılmasının nedeni nedir??? İçeriden eşyalar çalındığı için kapısını kitlemişler her yere zarar vermişler nasıl bir toplumuz...Meryem Ana Kilisesi, günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiş en önemli antik kiliselerimizden biridir. Harput’un doğusunda ve kalenin kuzeydoğu köşesine yakın yüksek bir kayanın üzerinde bulunmaktadır. Kilisenin batı duvarını kalenin kaya kütleleri teşkil ettiğinden kilise kalenin kayalıkları içine gömülmüş gibidir.Anadolu’nun en eski kiliselerinden biri olan Meryem Ana Kilisesi, Kızıl Kilise, Süryani Kilisesi ve Yakubi Kilisesi adlarıyla da anılmaktadır. M.S 179 yıllarında inşa edildiği sanılan binanın, ilk olarak kaledeki putperestler tarafından tapınak olarak kullanıldığı, Süryanilerin daha sonra burayı kiliseye çevirmiş oldukları düşünülüyor. M.S. 1135, 1179 ve 1262 yıllarında onarım görmüştür ve günümüzde turizme kapalıdır. Kilise tarihi hakkında yazının sonlarına doğru daha ayrıntılı bir bilgi vereceğim ve kilise kitabesinin çevirisini inceleyeceğiz.2013 yılında Geçmişten Geleceğe Harput adlı sempozyum yayınında yazdığı makaleye, uzun yıllardır bu kilisenin korunması için çaba harcamakta olan Meryem Ana Vakfı Başkanı İshak Tanoğlu, kilisenin “hepimizin eseri” olduğunu belirterek başlar ve “Bu eserin gelecek nesillere ulaştırılması gereğini, bu dünyanın vatandaşı olarak duyuyoruz.” diye sürdürür.Her yıl 15 ağustosta dünya geleninde kutlanan Ermeni Apostolik Kilisesi’nin beş büyük bayramından biri olan ve “Üzüm Bayramı” olarak da bilinen “Meryem Ana’nın Göğe Alınışı Yortusu” Harput Meryem Ana Kilisesinde de kutlanıyor. Ve bu kutlama için çevre illerden birçok kişi bu kiliseye gelerek ayine katılıyor.Ayini her yıl Adıyaman ve Çevre İller Metropoliti Mor Gregeryon Merki Ürek icra ediyor. Ayin 15 ağustos sabahı 9-12 saatleri arasında gerçekleştiriliyor. Ayin sırasında Süryanice ve Türkçe ilahiler seslendiriliyor, akabinde bolluk ve bereket için dualar ediliyor. Ayin bitiminde Elazığ’ın yerel üzümleri dağıtılarak üzüm oruçları açılıyor
ihsan kılıçarslan
28.09.2023
Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi
MERYEM ANA KİLİSESİAnadolu'nun en eski kiliselerinden biri olan Meryem Ana Kilisesi, ilk olarak kaledeki putperestler tarafından tapınak olarak kullanıldığı, Süryanilerin daha sonra burayı kiliseye çevirmiş oldukları düşünülüyor. Meryem Ana Kilisesi, günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiş en önemli antik kiliselerden biridir.Kapalı olduğundan görme imkanımız olmadı.
Safa Kaya
02.09.2023
Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi
Yazık... Çok yazık. Tarihi kilisenin her yerini sprey boyalarla yazı yazmışlar. Fenerbahçe yazınca, Fenerbahçe kurtarmaz seni... Hper yer çöp içinde... Korkuluk yok, çocuklar için uygun değil. Ayrıca akşamları gezmek görmek için. Işık bile yok.
Hasret
31.08.2023
Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi
Biz giriş felan bulamadık :D
Gökhan Kement
26.08.2023
Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi
Ortada kilise falan yok boşuna gitmeyin. Bir tane duvarda mozaik var sadece.
Sami OZLU
17.08.2023
Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi
Maalesef insan oğlu kültüre acımasız yaklaşmış. Tarihi geçmiş güzel bir yer. Merdivenleri güzel bir atmosfer oluşturmuş.
Özlem Taş Vuruşaner
07.08.2023
Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi
Esrarengiz bir yer. Gezilecek pek bir alanı yok ancak harput kalesine gitmişken burayı da görün derim
Onur GÜNGÖR
05.08.2023
Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi
Anadolu'nun en eski kiliselerinden biri olan Meryem Ana Kilisesi, Kızıl Kilise, ve Yakubi Kilisesi adlarıyla da anılmaktadır. M.S 179 yıllarında inşa edildiği sanılan binanın, ilk olarak kaledeki putperestler tarafından tapınak olarak kullanıldığı, Süryanilerin daha sonra burayı kiliseye çevirmiş oldukları düşünülüyor. Meryem Ana Kilisesi, günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiş en önemli antik kiliselerimizden biridir.Yaklaşık 20m x 8m boyutlarındaki kilise, Harput kalesinin güneydoğu köşesine yakın yüksek bir kayanın üzerinde bulunmaktadır. Kilisenin batı duvarını kalenin kaya kütleleri teşkil ettiğinden kilise kalenin kayalıkları içine gömülmüş gibidir.Kiliseyle ilgili bir rivayete göre; kaledeki hükümdar bir putperestmiş, kalede bulunan sarayından gizli bir geçitle burada bulunan puthaneye gelip putlara tapıp ibadet edermiş. Başka bir rivayet ise; 1800’lü yıllarda Harput’taki Süryani cemaati, ayin için Kiliseye geldiğinde, içeride bir köpeğin olduğunu görürler. Kapılarının ve pencerelerinin kapalı olduğu halde, köpeğin içeriye nasıl ve nereden girdiğini merak ederler. Kilise kapılarını kapatıp köpeğin nereden çıkacağını izlerler. Takip sonucu, kilisenin içinde bir yeraltı tüneline rastlarlar. Bu tünelin ucunun, Kale içindeki sarayın avlusuna kadar uzandığını hayretle görürler. Kilise yapılan onarımlardan sonra Süryani Kadim Meryem Ana Vakfı'na verilerek ibadete açılmıştır
Kumsal Başak
03.08.2023
Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi
26 Haziran 2022 tarihinde gittik be kapalıydı gezemedik yönlendirme tabelası yeterli değildi halktan dinlediklerimiz dışında keşke görsek dedik belki bAşka sefere nasip olur. Çevresi vs fotoğraflarını çektik.
Ebru Bostan
22.07.2023
Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi
Valla bulan nasıl bulmuş bilmiyorum. Kalenin arkasından yürüdük yol bir yerden sonrası bitiyor. Ama herhangi bir kilise görülmüyor. Yıkıntı vardı bir tane eğer oysa görmüşüm demekki.

Yorum Ekle

Harita

Harput, 23300 Elâzığ Merkez/Elazığ
Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi