Taş mescit Kurtuluş, Atatürk Blv. No:71, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş

Taş mescit



42 Yorumlar


Taş mescit Kurtuluş, Atatürk Blv. No:71, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş


İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Kurtuluş, Atatürk Blv. No:71, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş
  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri


Önerilen Yorumlar

Mehmet Ay
10.10.2023
Taş mescit
Kent meydanında Ulu Caminin yakınındadır. Dulkadirli Alaüddevle Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Tek katlı, açık avlulu ve tek eyvanlı medrese plan düzeni gösteren yapının, Güney tarafında mescidi, yanında açık avlusu ve öğrenci odaları bulunmaktadır. Yapının en önemli özelliği düzgün kesme taş işçiliği ve mukarnaslı pencere uygulamalarıdır.
YUSUF KEMAL KARAGOZ (KRG)
05.10.2023
Taş mescit
Kent meydanında Ulu Cami ile bütünlük oluşturan yapı; Dulkadirli Alaüddevle Bey tarafından XV. yüzyıl sonlarında inşa ettirdiği anlaşılmaktadır. Tek katlı, açık avlulu, tek eyvanlı medrese plan düzeni gösteren yapı, Güneyinde mescidi, gerisinde açık avlusu ve öğrenci odaları binayı tamamlar. Yapıda ön plana çıkan düzgün kesme taş işçiliği ve Memluklu tarzı mukarnaslı pencere uygulaması önemlidir.
osman çapar
29.09.2023
Taş mescit
Şehrin içinde ulu-camii ile kalenin arasında kalıyor taş örme işçiliği mescid ve medrese bitişik kitabesi yok onarım geçirdiği belli ama tarih bilinmiyor yanına gelene kadar mescid yada medrese olduğu tarihi bir yer olduğu fark edilmiyor yanındaki ulu camii ve karşısındaki kale daha fazla ilgi çektiği için bunların gölgesinde kalam bir tarih
Prof.Dr.Metin DIĞRAK
27.09.2023
Taş mescit
Dulkadirli Alaüddevle Bey tarafından XV. yüzyıl sonlarında inşa olmuştur. Manevi huzur veriyor insana. Ulu Cami ziyaret edilince buraya da uğrayabilirsiniz.
Nurcan Kubilay
15.09.2023
Taş mescit
*Mescitin görevli beyi ile girdiğimiz küçük odada el oyması işçilikler içeride gizli bir cennet sunuyor.
Murat Karagöz
15.09.2023
Taş mescit
Dulkadiroğlu Beyliği Hükümdarı Alaüddevle Bey tarafından XV. yüzyıl sonunda inşa edilmiştir. Günümüzde mescit ve depo olarak kullanılmaktadır. Kurtuluş Mahallesi’nde Ulu Camii yanında bulunan Taş Medrese, medrese, mescit ve türbeden oluşan küçük bir külliye şeklinde yapılmıştır. Çeşitli onarımlar görerek günümüze kadar gelen yapı, orijinal dokusunu korumaktadır. Medrese 1920’li yıllara kadar fonksiyonunu sürdürmüş olup, 1901 tarihli maarif salnamesinde 25 öğrencinin öğrenim gördüğü kayıtlıdır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1991-1992 yıllarında restore edilmiştir.(Kaynak: Özkarcı, Prof. Dr. Mehmet. (2007). Türk Kültür Varlıkları Envanteri I-II. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.)Not: Yorumumu beğendiyseniz lütfen aşağıdaki el" resmine dokunun."
ibrahim tanır
14.09.2023
Taş mescit
Sadelik ve zarafet görünüyor...insanı sade olmayı anlatır gibi...500 yıldır hala ayakta...Kent meydanında Ulu Cami ile bütünlük oluşturan yapı; Dulkadirli Alaüddevle Bey tarafından XV. yüzyıl sonlarında inşa ettirdiği anlaşılmaktadır. Tek katlı, açık avlulu, tek eyvanlı medrese plan düzeni gösteren yapı, Güneyinde mescidi, gerisinde açık avlusu ve öğrenci odaları binayı tamamlar. Yapıda ön plana çıkan düzgün kesme taş işçiliği ve Memluklu tarzı mukarnaslı pencere uygulaması önemlidir.Türbe Kısmı ise: Alaüddevle Bey’in, Safevilerce katledilen oğlu Şahruh Mehmed adına 1510 yılında inşa ettirmiştir. Kare formda, içten kubbeli dıştan piramidal örtü ile kapatılan yapı, medrese ile bütünlük arz eder. Türbedeki sandukaların biri de Alaüddevle beyin kızıdır ve diğer altı sanduka ise Kurtuluş Savaşı milli kahramanlarına aittir.
Sertaç O.
11.09.2023
Taş mescit
Dulkadiroğlu Beyliği Hükümdarı Alaüddevle Bey tarafından XV. yüzyıl sonunda inşa edilmiştir. Günümüzde mescit ve depo olarak kullanılmaktadır. Kurtuluş Mahallesi’nde Ulu Camii yanında bulunan Taş Medrese, medrese, mescit ve türbeden oluşan küçük bir külliye şeklinde yapılmıştır. Korunması elzemdir.
Gezgin Traveller
30.08.2023
Taş mescit
Kent meydanında Ulu Cami ile bütünlük oluşturan yapı; Dulkadirli Alaüddevle Bey tarafından XV. yüzyıl sonlarında inşa ettirdiği anlaşılmaktadır. Tek katlı, açık avlulu, tek eyvanlı medrese plan düzeni gösteren yapı, Güneyinde mescidi, gerisinde açık avlusu ve öğrenci odaları binayı tamamlar. Yapıda ön plana çıkan düzgün kesme taş işçiliği ve Memluklu tarzı mukarnaslı pencere uygulaması önemlidir. Maraşa gelmişken uğraması gereken önemli bir tarihi eserdir. İyi gezmeler...
Sefa Gökce
19.07.2023
Taş mescit
Kent meydanında Ulu Cami ile bütünlük oluşturan yapı; Dulkadirli Alaüddevle Bey tarafından XV. yüzyıl sonlarında inşa ettirdiği anlaşılmaktadır. Tek katlı, açık avlulu, tek eyvanlı medrese plan düzeni gösteren yapı, Güneyinde mescidi, gerisinde açık avlusu ve öğrenci odaları binayı tamamlar. Yapıda ön plana çıkan düzgün kesme taş işçiliği ve Memluklu tarzı mukarnaslı pencere uygulaması önemlidir.Türbe Kısmı ise: Alaüddevle Bey’in, Safevilerce katledilen oğlu Şahruh Mehmed adına 1510 yılında inşa ettirmiştir. Kare formda, içten kubbeli dıştan piramidal örtü ile kapatılan yapı, medrese ile bütünlük arz eder. Türbedeki sandukaların biri de Alaüddevle beyin kızıdır ve diğer altı sanduka ise Kurtuluş Savaşı milli kahramanlarına aittir.

Yorum Ekle

Harita

Kurtuluş, Atatürk Blv. No:71, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
Taş mescit