Gökmedrese Cami Gökmedrese, Ferhat Sk. No:101, 05100 Amasya Merkez/Amasya

Gökmedrese Cami

125 Yorumlar
Gökmedrese Cami Gökmedrese, Ferhat Sk. No:101, 05100 Amasya Merkez/Amasya

İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Gökmedrese, Ferhat Sk. No:101, 05100 Amasya Merkez/Amasya

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri

Önerilen Yorumlar

Safa KUL
18.10.2023
Gökmedrese Cami
Selçuklu eserlerinin ayrı bir güzelliği var. Hayran olmamak elde değil. Taşları nasıl taşımışlar, nasıl yerleştirmişler, nasıl işlemişler gerçekten merak konusu. Arkasında bulunan evlerin en azından dış cephelerini elden geçirseler çok harika olacak.
İslam Oruç
10.10.2023
Gökmedrese Cami
İç ve dış atmosferiyle tarihi yansıtan zarif bir ibadethane
Özgür DİLEK
30.09.2023
Gökmedrese Cami
Caminin süsü içinde namaz kılan müminlerdir. Bunu ruhunuzun ve kalbinizin en derinlerinde hissettiğiniz sadelik dersi veren bir huzurhane. Bu ruhu bu hissi hiç bir modern, çağdaş camide bulamazsınız.
Hüseyin Doğan
19.09.2023
Gökmedrese Cami
Çok güzel tarihi bir yer, yanında türbe bulunmakta. Amasya'ya gelen turistlerin listesinde olmalı.
m t
19.09.2023
Gökmedrese Cami
Gök Medrese - AmasyaCami, medrese ve türbeden oluşan kapalı bir külliye şeklindedir. Amasya Valisi Seyfeddin Torumtay tarafından 1267’de yaptırılmıştır. Sekizgen biçimli türbe kasnağındaki mavi sırlı tuğlalardan dolayı Gök Medrese adını aldığı kabul edilir. Hem cami hem medrese olarak kullanılan dikdörtgen planlı yapının kalın duvarları kesme taştan örülmüştür. Caminin büyük, beşik tonozlu, eyvanlı bir girişi vardır. Çevresi geometrik motiflerle süslü ana kapının iki yanındaki pencereler Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerindendir. Yukarı doğru zengin mukarnaslarla daralan pencerelerin etrafı dikdörtgen bordürlerleçevrilidir.
İbrahim Çakır
08.09.2023
Gökmedrese Cami
Tarihi güzel bir camii, namaz kılma bölümünde mezar bulunan ender camilerden biri...
Ahmet Duran
31.08.2023
Gökmedrese Cami
Amasya merkezde. Amasya avm nin hemen karşısında. Selçuklu mimarisi ile yapılmış. Yakın zamanda restore edilmiş fakat tarih katliamı yapılmış. Cami girişinde dolgu yapılmış. Orijinal merdivenleri dolgunun altında kalmış. Resmen katliam yapılmış. Caminin hemen karşısında bulunan dörtgen yapının içinde kabirler bulunuyor. Caminin hemen kenarında camiye bitişik olan Kümbetin içindede mezarlar var fakat kime ait olduğu belli değil. Caminin içindede kabirler bulunuyor ama çoğunun kime ait olduğu belli değil. Kültür bakanlığı araştırma yapıp tarihçesini yazmış olsa çok güzel olur. Ecdadımız yapmış fakat biz torunları olarak aslına uygun olarak koruyamıyoruz.
Mustafa Dursun
03.08.2023
Gökmedrese Cami
Restore edilmiş fakat önceki halini görmediğim için bu konuda yorum yapamayacağım. Şimdiki hali gayet güzel görünen içi tertemiz olan bir cami. İçinde kabirler mevcut ve bu konuda bilgilendirme metni yazılı.
M.A.T.
26.07.2023
Gökmedrese Cami
Cok güzel bir yapi, muazzam bir tarihi var.Anadolu, selcuklu döneminde amasya emirligi görevinde bulunan seyfeddin turumtay tarafindan yapilmistir.
Erdem TUZEN
24.07.2023
Gökmedrese Cami
Cami, medrese ve türbeden oluşan kapalı bir külliye şeklindedir. Amasya Valisi Seyfeddin Torumtay tarafından 1267’de yaptırılmıştır. Sekizgen biçimli türbe kasnağındaki mavi sırlı tuğlalardan dolayı Gök Medrese adını aldığı kabul edilir. Hem cami hem medrese olarak kullanılan dikdörtgen planlı yapının kalın duvarları kesme taştan örülmüştür. Caminin büyük, beşik tonozlu, eyvanlı bir girişi vardır. Çevresi geometrik motiflerle süslü ana kapının iki yanındaki pencereler Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerindendir. Yukarı doğru zengin mukarnaslarla daralan pencerelerin etrafı dikdörtgen bordürlerleçevrilidir.Ağaç işçiliğinin güzel bir örneği olan kapısı ise günümüzde Amasya Müzesi’nde sergilenmektedir. İç mekan, dörderli iki sıradan sekiz kalın sütunun mihraba dik üç bölüme ayrılmasıyla toplam on beş bölümden oluşmaktadır. Bölümler sivri kemerler üzerine oturan kubbe ve tonozlarla örtülüdür. Yarım silindirik biçimli mihrap basit bir görünümdedir. Mimarisi ve süslemeleriyle Selçuklu sanatının güzel örneklerinden biri olan türbe kare plan üzerine sekizgen biçimlidir ve yüksek kasnaklı, yıldız piramidal, tuğla bir külahla örtülüdür.

Yorum Ekle

Harita

Gökmedrese, Ferhat Sk. No:101, 05100 Amasya Merkez/Amasya
Gökmedrese Cami