Gülük Camii Gülük, 38050 Melikgazi/Kayseri

Gülük Camii

167 Yorumlar
Gülük Camii Gülük, 38050 Melikgazi/Kayseri

İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Gülük, 38050 Melikgazi/Kayseri

Saatler

Özellikler

  • Adrese servis
  • Banka kartı
  • Kredi kartı
  • Çek

Önerilen Yorumlar

MUSTAFA CANPOLAT
10.10.2023
Gülük Camii
Kayseri Gülük CamiiYağıbasan'ın oğlu Mahmud'un kızı Atsuz Hatun 1210 yılında yaptırmıştır. 530 metrekarelik bir alanı kaplar. Kuzeyde ve kuzey/Doğu köşesinde olmak üzere iki kapısı vardır. Caminin batı kısmında. aynı adla anılan bir küçük medrese bulunmaktadır. Kitabesinde şöyle denilmektedir: ''Bu binayı, Keyhüsrev’in oğlu, dünya ve dinin şerefi, fetihler sahibi, müminlerin emirinin ortağı, büyük Sultan Keykavus'un hakimiyeti zamanında, Allah'ın en zayıf kulu, iffetli kadın, Yağıbasan oğlu Mahmud'un kızı Atsuz Elti Hatun 607 yılında yaptırmıştır. ''Cami, bilahare yıkılmış ve 1335 yılında Gülük Şemseddin adında bir hayırsever yeniden aynı tarzda yaptırdığı için bu adı almıştır. Cami kalın sütunlu ve sütunların üzeri de kemerlidir. Caminin orijinal çinilerinden çok az bir bölüm mihrap bölümünde bulunmaktadır. Minberi ise sonradan o devrin karakteristiğine uygun olan Hunat Camii minberi örnek alınarak yeniden yaptırılmıştır.Caminin kapıları Selçuklu tezyinatıyla işlenmiştir. Köşeden girişe sahip tek camidir. Etrafı inşaat artıklarıyla dolduğu için buraya da merdivenle inilir. Cami, 1722'de Mâtbah-ı Amire-Emini Hacı Halil Efendi tarafından yeniden onarılarak günümüze kadar kazandırılmıştır. Cami önünde bulunan ve aynı dönemde yapılmış olan hamam harabesi de 1990 yılında topraktan ayıklanarak gün yüzüne çıkarılmış ve yeniden inşa edilmek üzere korumaya alınmıştır. Çeşmesi de onarılmıştır. Cami halen ibadete açıktır.
Ali Murat Önal (ASLI KUYUMCULUK)
09.10.2023
Gülük Camii
Külliyenin veya caminin inşa tarihini ve banisini belirten bir kitabesi yoktur. Yapı üzerinde bulunan iki kitabeden daha eski olanı kuzeydoğu cephede yer alan ve sonradan eklenen taçkapı üzerindedir. Bu kitabeye göre yapılar 1211 yılında Sultan Mehmet Melik Gazi’nin yeğeni olan Yağıbasan Mahmut kızı Atsız Elti Hatun tarafından onartılmıştır. Taçkapı üzerindeki bu kitabe üç satırdan ibaret olup, Selçuklu sülüsü ile yazılan kitabesinin Türkçesi şöyledir: Bu binayı Keyhüsrev'in oğlu
Mehmet Turgut Özkasap
17.09.2023
Gülük Camii
Çocukluğumun geçtiği mahallemizin Camii si
engin musa aslan
02.09.2023
Gülük Camii
Güzel ve mimari olarak değişik bir cami görülmesini tavsiye ederim..
Abdullah Altınsoy
25.08.2023
Gülük Camii
Cami mihrabı Kayseri'deki tek çinili cami lokal dökülmeler var medrese ve cami olarakta güzel bir eser üstü açık olan kısım sonradan kapatılmış ve caminin içerisinde kütüphane olmasıda ayrıca güzel yanında harabe bir hamam var genelde hamamlar camiye gelir olsun diye yapılır. Güllük caminin yanındaki hamamın kalıntıları kalmış ve yeri de caminin kuzey yanındaki kafes tel örgülü olan alan. Çeşme de eski yerinde biraz yana taşınmış. Medrese ise camiye bitişik olan iki katlı 5 odalı küçük yapı. Caminin taç kapısı kuzeydoğu girişinde. Caminin içinde bir kuyu bulunmuş. Caminin üstünde küçük bir açıklık olan yer de, küçük bir kubbe ile kapatılmış. Mihrabın üstünde büyük kubbe var. Minaresi yok. Yani klasik Selçuklu mimarisi; Mihrap üstü kubbeli, minaresiz, cami içinde kuyu, caminin üstünde küçük bir açıklık, son cemaat yerinin olmaması, kemerli alanlar, taş bina vs.Esas ilginç olan ise taş işçiliği ile meşhur Kayseri'de çini mozaik mihrabı olan tek cami burası. Turkuaz çini mozaikle süslü olan mihrabın altlarında dökülmeler var. Aslında Gülük cami, diğer Danişmend eseri olan Cami-i Kebiri çok andırıyor.
Adil Sarıkaya
30.07.2023
Gülük Camii
Kayseri'de gezilip görülmesi gereken tarihi camilerden bir tanesi. Asıl adı küllük olan camimiz günümüzde bulunduğu mahalleyede ismini verdiği üzere gülük camii olarak bilinmektedir.Kısa olarak bahsetmek gerekirse, Melikgazi İlçesi, Gülük Mahallesi'nde bulunan Gülük Camii ve Medresesi 12. Yüzyılın ilk yarısında inşa edilen yapı günümüzde kullanılır durumdadır.Doğu bölümündeki cami ve batısındaki medrese ile bir bütünlük gösteren yapı hemen kuzeyinde yer alan ve Kölük Şemşeddin tarafından yaptırılan, günümüzde harap halde olan hamam ile birlikte bir külliye teşkil eder. Genel hatları ile çok sade olan yapının en süslü elemanı sonradan camiye eklenen çini mihrabıdır. Caminin kuzey-doğu taç kapısı ve kuzey kapısında taş üzerine alçak kabartmalar dikkati çekmektedir. Yapının beden duvarlarında kesme taş kullanılmıştır.*Genel bilgiler alıntıdır.
Safa KUL
25.07.2023
Gülük Camii
Aynı döneme ait bir çok camiden farklı olarak mihrabı çinilerle süslenmiştir.
Ahmet POLAT
24.07.2023
Gülük Camii
Melikgazi ilçesinin Gülük Mahallesi’nde yer almaktadır. Danişmentliler döneminde yaptırıldığını öğrendiğim Gülük Camii, çinili mihrabı ile aynı döneme ait onlarca camiyi ziyaret eden şahsımın dikkatini cezbetmiştir.
Abdurrahim US
21.07.2023
Gülük Camii
Tarihi güzel bir camii
DİN AKADEMİ Mustafa Aktan
14.07.2023
Gülük Camii
12. Yüzyılda Selçuklu döneminde yaptırılan camii ve medrese. Gülük külliyesi ve medresesi olarak ta bilinmektedir.

Yorum Ekle

Harita

Gülük, 38050 Melikgazi/Kayseri
Gülük Camii