Ahmed-iHani Türbesi 04400 Yukarıtavla/Doğubayazıt/Ağrı

Ahmed-iHani Türbesi



343 Yorumlar


Ahmed-iHani Türbesi 04400 Yukarıtavla/Doğubayazıt/Ağrı


İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
04400 Yukarıtavla/Doğubayazıt/Ağrı

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri
  • Tuvalet
  • Tekerlekli sandalyeye uygun tuvalet
  • Çocuklar için uygun
  • Restoran


Önerilen Yorumlar

Gezi Zamanı Motovlog
05.10.2023
Ahmed-iHani Türbesi
İshak Paşa Sarayına geldiğinizde, saraya yakın olan Ahmed iHani Türbesinide gezebilirsiniz, çok güzel muhteşem yerler.
Songul Yildiz
25.08.2023
Ahmed-iHani Türbesi
Doğubayazıt ziyaretinde uğranıp dua edilmesi gereken bir mekan. Hem ibadet ederken hem de çevrenin doğası içinde görsel olarak da dinlenmiş oluyorsunuz. Bölge için de oldukça kutsal görünen mekana ziyaret yoğun olabiliyor. Fakat kalabalık kimseyi huzursuz etmiyor.
Mehmet Fatih ÇOLAK
04.08.2023
Ahmed-iHani Türbesi
İshak Paşa Sarayı ile çok yakın… İshak paşa sarayını görmeye gidince görülebilir
Beyhan BAYHAN
02.08.2023
Ahmed-iHani Türbesi
Ağrı ya geldiğinizde ilk akla gelen tabi ki ağrı dağdır :) ama Ağrı merkezden değil de Doğu beyazıt adlı ilçesinden görüldüğünü öğreniyorsunuz. Biraz meraklı biriyseniz etraf daki yazıları okumaya başlıyorsunuz ve Ahmed- i Hani adının çok geçtiği farkediyorsunuz. (hatta Iğdır çarşıda heykelini görebilirsiniz.)İshak Paşa Sarayı gezdiğinizde Ahmed-i Hani nin türbesini ziyaret edebilirsiniz. Kasım ayında gittiğim de bile yerel halkın ve bölgeye gelenlerin sıklıkla uğradığını gördüm. Bu açıdan daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Şimdilerde çevre düzenlemesi yapılıyor. İlerde ziyaretçi için daha iyi şartlar oluşturacağı muhtemel.Ahmed-i Hani; 17. Yüzyılda yaşayan edebiyatçı, şair, astronomi ve İslam alimidir. Doğu beyazıt taki Muradiye Caminin imamlığını yapmıştır. İshak Paşa Sarayında katiplik yapmıştır. Burada vefat ettiği için türbesi buradadır.
sadık şentürk
24.07.2023
Ahmed-iHani Türbesi
Ahmedi Hani 1651 yılında Hakkâri yakınlarında Han köyünde doğduğu tahmin edilmektedir. Hani ismini de bu köyden ya da burada yaşayan Hânî aşiretine mensub Hâniyan ailesinden aldığı düşünülür. Hani, Doğu Anadolu’nun birçok yerini dolaşarak Arapça, belâgat ve dinî ilimleri okudu; ayrıca astronomiyle ilgilendi. Bir süre bölgenin kültür merkezi olan Cizre’de yaşayan ve Mem û Zîn adlı mesnevisini burada kaleme alan Ahmedi Hani daha sonra Eski Bayazıt’a (Doğubayazıt) gitti ve orada vefat etti.Ahmed-i Hani'ye ait bir türbe Doğubayazıt'a 8 kilometre mesafede, İshak Paşa Sarayı'nın üst kısmındadır. Bölgede en çok ziyaret edilen türbelerden biridir.
Bülent kaya
24.07.2023
Ahmed-iHani Türbesi
Bölge gezmek için çok elverişli,yan yana sayilacak bir kaç eserden biri de Ahmed-i Hani Türbesi hayatini giriste okuyunca daha bir etkili oluyor.Bahçede ki kabirleride gezin es geçmeyin oldukça eski kabirler var.Türbe kismi kapali ama Caminin içinde ki pencereden görenilirsiniz.
Mehmet YILMAZ
23.07.2023
Ahmed-iHani Türbesi
Mem u Zin adlı eseriyle bilinen ve 17. yüzyılda yaşayan Kürt edebiyatçı, şair, astronom ve İslam âlimi olan Ahmed-i Hani, kendisi gibi âlim olan İlyas adlı şahsın oğludur.Osmanlı dönemi şeyh, âlim ve şairlerinden olan Ahmed-i Hani'nin yapılan son araştırmalar neticesinde Hakkari'nin Hân köyünde doğduğu ve bu nedenle Hani adını aldığı bilinmektedir. İlk tahsilini dönemin birçok âlimi gibi ailesinden aldığı eğitimle tamamlayan Hani, sonraki süreçlerde Bağdat, Şam, Halep ve İran medreselerinde uzun süre eğitim görmüş ve onu tarihe not kazıyan benliğini bu eğitimler vesilesiyle kazanmıştır.
Hatice ULUSOY
22.07.2023
Ahmed-iHani Türbesi
2021 tarihinde yapmış olduğum ziyaret bana çok şey kattı... coğrafi konumuyla zor koşullarda yapılan İshak Paşa sarayı ve yanı başında bu sarayda Hocalık yapan Ahmed'i Hani ve akrabalarıyla türbe haline getirilen camii ve çevresi görmeye değer
“Seyyahhh.01” lut kara
20.07.2023
Ahmed-iHani Türbesi
Ahmedi Hani 1651 yılında Hakkâri yakınlarında Han köyünde doğduğu tahmin edilmektedir. Hani ismini de bu köyden ya da burada yaşayan Hânî aşiretine mensub Hâniyan ailesinden aldığı düşünülür. Hani, Doğu Anadolu’nun birçok yerini dolaşarak Arapça, belâgat ve dinî ilimleri okudu; ayrıca astronomiyle ilgilendi. Bir süre bölgenin kültür merkezi olan Cizre’de yaşayan ve Mem û Zîn adlı mesnevisini burada kaleme alan Ahmedi Hani daha sonra Eski Bayazıt’a (Doğubayazıt) gitti ve orada vefat etti. Ahmed-i Hani'ye ait bir türbe Doğubayazıt'a 8 kilometre mesafede, İshak Paşa Sarayı'nın üst kısmındadır. Bölgede en çok ziyaret edilen türbelerden biridir.

Yorum Ekle

Harita

04400 Yukarıtavla/Doğubayazıt/Ağrı
Ahmed-iHani Türbesi