Kendirli Gazi Kültür Merkezi Bey, Atatürk Blv. No:45, 27010 Şahinbey/Gaziantep

Kendirli Gazi Kültür Merkezi

108 Yorumlar
Kendirli Gazi Kültür Merkezi Bey, Atatürk Blv. No:45, 27010 Şahinbey/Gaziantep

İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Bey, Atatürk Blv. No:45, 27010 Şahinbey/Gaziantep

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş
  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri

Önerilen Yorumlar

Fehmi Akdoğan
30.09.2023
Kendirli Gazi Kültür Merkezi
Tarihi bir yapı olmasına rağmen restorasyonu yapılarak kültür ve sanat faaliyetleri için kullanılıyor.
Abdullah
18.09.2023
Kendirli Gazi Kültür Merkezi
Zamanında kilise olan mekan, bugün kültür merkezi olarak kullanılmaktadır. Fransız işgali zamanında Fransızlar karargah olarak kullanmış, Müslümanlar ise hemen karşıdaki Çınarlı camiiyi karargah edinmiştir. Bu yapıdaki mermi izleri müslümanlara aittir.
Ümit Hanoğlu
19.08.2023
Kendirli Gazi Kültür Merkezi
Şanlı Antep Savunmasının kurşun izlerini madalya gibi taşıyan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Gazianteplilere balkonundan seslendiği, Gaziantepli için çok değerli olan bu bina 1930'lu yıllarda bizim bugün yaptığımız tüm kültürel, sanatsal ve eğitimsel boyutu olan çalışmaların yapıldığı, Halk Evi olarak adlandırılan bir Kültür Merkezidir. Yapısal olarak özel olmasının yanı sıra 26 Ocak 1933’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk 'ün Gaziantep'i ziyareti sırasında Antep halkına Halkevi ( bugün ki RAM ) binasının balkonundan seslenmesi ile de farklı bir anlam kazanmıştır. Gazi Mustafa Kemal Paşa, Gaziantep’e geldiğinde bir süre halk ile birlikte yürüdükten sonra ilk olarak o dönemde Halkevi olarak kullanılan işte bu binaya gitmiş, kendisini karşılamak için sokağa dökülen on binlerce insana bu binanın balkonundan seslenmiştir. Bu nedenle ‘’ Eski Öğretmenevi ‘’ binası, Gazi Mustafa Kemal’in Gaziantep’e geldiği 26 Ocak tarihinde düzenlenen kutlamaların ve yürüyüşün son durağı olmaktadır.
Nosferatu
17.08.2023
Kendirli Gazi Kültür Merkezi
Ara Güler’in fotoğraflarının yer aldığı tarihi bir kilise. Konferans ve sergi salonu olarak kullanılıyor. Yakınındaysanız uğramanızı tavsiye ederim ama hususi gitmenize gerek yok bence.
Onur GÜNGÖR
09.08.2023
Kendirli Gazi Kültür Merkezi
Yapımına 1860'lı yıllarda başlanan ve 3. Napolyon'un da destek verdiği Kendirli Kilisesi, Gazi Kültür Merkezi olarak hizmet vermeye başladı. İstiklal Harbi'nden önce Gaziantep'te bir kilise olarak yapılan ve daha sonra sinema ile öğretmenevi olarak kullanılan bina, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin kültür merkezi amaçlı yaptığı düzenlemelerin ardından Gazi Kültür Merkezi olarak hizmete girdi. Atatürk'ün animatik robotunu yaptırıp, Atatürk'ün Antep'e geldiğinde vatandaşlara seslendiği balkondan canlandırma yapan belediye, binayı Antep Savunması'nın kahramanlarına tahsis etti. Kendirli Gazi Kültür Merkezi olarak hizmet veren binada, Atatürk'ün yanı sıra Gaziantep savunmasının unutulmaz kahramanları olan Şahinbey, Özdemirbey, Karayılan gibi birçok halk kahramanlarının da tanıtımı yapılıyor.Kendirli Kilisesi, Kültür Merkezi Oldu
Zikri Mutlu
28.07.2023
Kendirli Gazi Kültür Merkezi
Kilise olarak yapılan bina ve üzerinde bulunan Antep savunmasına ait kurşun izleri çok etkileyici.Burasının bir kültür merkezine dönüştürülmesi ve ziyaretçilere Antep savunması hakkında 3D sinevizyon gösterisi yapılması da çok çok güzel bir faaliyet.Keza Atatürk'ün Antep konuşması da öyle.Ama sunum sanki küçük öğrencilere yönelik.Bizim gibi şehir dışından gelen turistlere yönelik Antep savunması hakkında biraz daha kapsamlı bir sunum hazırlansa ve bu sunum Antep'in görülecek tarihi eserleri hakkında biraz da bilgi içerse çok daha güzel olur düşüncesindeyim.Yine de bu faaliyetlerde emeği geçenlere teşekkürler...
Ramazan Tetik
23.07.2023
Kendirli Gazi Kültür Merkezi
Kent merkezinde Atatürk Bulvarı üzerinde, Öğretmenevi bitişiğinde bulunmaktadır. Günümüzde Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi toplantı salonu ve Öğretmenevinin lokali olarak kullanılmaktadır. Kilisenin ilk yapımı 1860 yılıdır. Gaziantepli Katolik Ermenilerin kilisenin inşasında maddi yönden zorlandıklarından Fransa Kralı III. Napolyon’dan, Fransız misyonerlerinden ve Katolik camiasından maddi destek alınarak yapılmıştır. Daha sonra kullanılmaz hale gelen kilisenin yeniden yapılması için geniş kapsamlı yardım kampanyası düzenlenmiştir. Eski kilise yıkılarak yerine 1898 yılında şimdiki kilisenin inşasına başlanmış, yapımı iki yıl sürmüş ve 1900 yılında büyük bir törenle açılışı yapılmıştır. Kilisenin planı Roma’daki Saint Fransua Kilisesi’nden örnek alınmıştır. Kilise planı Vatikan’dan Papalık Makamından gönderilmiştir. Kilise geniş bir bahçe içerisinde siyah kesme taştan temel üzerine, beyaz kesme taştan yapılmıştır. Dikdörtgen planlı ve kırma çatılıdır. Üç basamakla giriş kapısına ulaşılmaktadır. Kilisenin tabanı kırmızı ve beyaz taşlarla satranç tahtası şeklinde döşenmiştir. İç kısmı dört ayak üzerine çapraz tonozludur. Günümüzde kilisenin ana mekanı betonarme duvarla ikiye bölünmüştür. Apsis kısmı tamirat görerek sahne şekline dönüştürülmüştür. Apsisin karşısındaki kapatılan ana giriş kapısının bulunduğu cepheye balkon eklenmiştir.
Veli YALÇIN
22.07.2023
Kendirli Gazi Kültür Merkezi
1860 yılında inşa edilmiş ve 1915 yılına kadar hizmet.eren bir Ermeni kilisesidir. Şimdilerde kültür merkezi olarak kullanılmaktadır. Ziyarete kapalıdır.
Can Tanrıverdi
21.07.2023
Kendirli Gazi Kültür Merkezi
Faydalı kültürel etkinliklerin yapıldığı bir merkez . Özellikle Antep'in kurtuluşunu anlatan üç boyutlu kısa belgesel çok güzel .

Yorum Ekle

Harita

Bey, Atatürk Blv. No:45, 27010 Şahinbey/Gaziantep
Kendirli Gazi Kültür Merkezi