Çapanoğlu Cami Köseoğlu, Yunus Emre Cd. No:74, 66100 Yozgat Merkez/Yozgat

Çapanoğlu Cami



825 Yorumlar


Çapanoğlu Cami Köseoğlu, Yunus Emre Cd. No:74, 66100 Yozgat Merkez/Yozgat


İşletme Hakkında

ÇAPANOĞLU CAMİİ (Cami-i Kebir) | Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Resmi İnternet Sitesi

İletişim

Bizi Arayın
Köseoğlu, Yunus Emre Cd. No:74, 66100 Yozgat Merkez/Yozgat

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş
  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri


Önerilen Yorumlar

Mustafa çapanoğlu
19.09.2023
Çapanoğlu Cami
Eski camiler deki ,maneviyat , mimari ,dizayn ,şıklık yeni camilerde yok. Mimarisi hoş güzel yazın serin kışın sıcak bir camii. Az ve sadık cemaati var. Yozgatın simgesi.
Adem Aydın
19.09.2023
Çapanoğlu Cami
XVII.YUZYIL Çapanogullari Tarafindan Yapilmiş Ayri Ayri Ďonemlerde Iki Bölum Olarak Yapilmiştir.Türbe Avlu Şadirvan Ve Taş İşçilige Sahipİbadethanemiz Görulmege Deger Giriş Kapisi İle Güzelligi destansi mimaride Bir Eser.
Emrah Ocal
18.09.2023
Çapanoğlu Cami
Çapanoğlu Camii Yozgat merkez de bulunan, Osmanlı döneminde yapılan Anadolu da ki nadide eserlerden biridir. Zamanında Yozgat ın her yanından görülen bir esermiş fakat şehrin mimarisi değiştiği için bu özelliği gitmiştir. Cami iki bölümden oluşmaktadır. Cami kenarında eski tarihi mezarlar vardır. Camii hicri 1193 yılında yapılmıştır. Mimarı kim olduğu bilinmese de, Mimar Sinan ın yetiştirdiği usta bir mimar tarafından yapıldığı rivayet edilmektedir. Etrafında ki yerleşkelerden dolayı park yeri sorunu vardır. Cenazeler hala Çapanoğlu Camii sinden kaldırılmaktadır.
volkan şen
21.08.2023
Çapanoğlu Cami
1700 yılların sonlarına doğru yapılan nadide camilerden Birtanesidir bu cami. İçinde namaz kılmak insana ayrı bir huzur veriyor.
Sedat Güngör (Maviyakalıgezgin)
07.08.2023
Çapanoğlu Cami
Halk arasında Büyük Cami veya Ulucami diye anılan yapı, Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Avrupa etkisinde ortaya çıkan Türk mimari tarzının Anadolu’daki önemli örneklerinden biridir. İki ayrı tarihte inşa edilen caminin ilk inşa edilen bölümüne “içeri cami”, sonrasında inşa edilen bölümüne ise “dışarı cami” denilmektedir.
öztürk gm
29.07.2023
Çapanoğlu Cami
Şehrin merkezinde bulunan Barok ve rokoko tarzında süslemeleri olan tarihî Çapanoğlu cami, büyük cami olarak da bilinir. Amcaların biz kadınların caminin içinde dolanmamiza tuhaf bakmaları dışında sorun yoktu
MUSTAFA AYGÜN
24.07.2023
Çapanoğlu Cami
Cami Yozgat'ın merkezinde saat kulesine yakın tarihi bir cami 02.02.2023 Perşembe günü ikindi namazı kılmak nasip oldu, cemaat aynen cuma namazı kılar gibi, tıklım tıklım doluydu. Camilerin süsü cemaatleridir. Maşallah çoğu ilde iki safı geçmeyen cemeatleri görünce insan böyle bir cemeattem etkilenmemesi mümkün değil
gezici gürme
23.07.2023
Çapanoğlu Cami
Yozgat çapanoğlu camii si hakkında bilgi vermek isterim.Çapanoğlu Camii - YozgatÇapanoğlu Camii şehrin merkezî bir yerinde, Cumhuriyet Meydanı yakınında İstanbulluoğlu mahallesindedir. Halk arasında Büyük Cami veya Ulucami diye anılan yapı, Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Avrupa etkisinde ortaya çıkan Türk mimari tarzının Anadolu’daki önemli örneklerinden biridir.İki ayrı tarihte inşa edilen caminin ilk inşa edilen bölümüne “içeri cami”, sonrasında inşa edilen bölümüne ise “dışarı cami” denilmektedir.İçeri cami denilen ve binanın güney parçasını teşkil eden bölüm, harimin orta kapısının üzerindeki iç kitâbeye göre Bozok sancağı valisi Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından 1193 (1779) yılında yaptırılmıştır. Bu bölüme kuzeyden eklenmiş olan ve “dışarı cami” diye anılan mekân ise günümüzdeki giriş revakına açılan kapı üzerindeki kitâbeden anlaşıldığı üzere Mustafa Bey’in kardeşi Süleyman Bey tarafından 1208’de (1793-94) inşa ettirilmiştir.Caminin dört tarafı avlu duvarıyla çevrilidir. Avlunun doğu ve batı tarafında bulunan kemerli abidevi kapılara, 1964 yılında, kuzey tarafından üçüncü bir kapı eklenmiştir. Camide yoğun olarak kalem işi süslemeler görülmektedir. İçeri cami ve dışarı caminin harim duvarları, üst duvarları, kemer kavsi ve karınlarında mermer taklidi boyamalar yer almaktadır.Dışarı caminin ana kubbe içinde ve pandantiflerinde (kubbeyi taşıyan kemerlerle kubbe kaidesinin arasını kapatan ve kare plandan kubbenin dairevi kaidesine geçmeyi sağlayan küre parçası biçimindeki üçgen köşelik) kıvrık dallar, yapraklar, çiçek ve meyve tasvirleriyle yapılan süslemeler dikkat çekicidir.Dış camiden asıl harime girişteki yapının ilk taç kapısı, zengin ve görkemli bir kompozisyon oluşturmuştur. Akantus yaprakları, C ve S kıvrımları, deniz kabuğu motifleri mihrap çevresini taçlandırmaktadır. Minber ise renkli damarlı mermerlerden, barok motiflerinin de yer aldığı çeşitli şekillerle bir mücevher gibi süslenmiştir.İç süslemesi ve mimari aksamı ile Batı sanatı etkisini taşıyan bu yapı, Türk barokunun Anadolu’daki en önemli örneklerinden biridir.Türbeİç ve dış caminin birleştiği kuzeydoğu köşesinde, beden duvarlarından dışarı doğru taşmış, küçük kubbeli, beyaz kesme taşından yapılmış bir yapıdır. Türbeye dış cami içine açılan yuvarlak kemerli bir kapıdan girilmektedir. Yapı içinde çeşitli büyüklüklerde 18 sanduka bulunmaktadır. Bu sandukalar, Çapanoğlu ailesi ve Yozgat eşrafına aittir.
Yasmin Teacher (Turkey)
23.07.2023
Çapanoğlu Cami
Yozgatın ismiyle müsemma, 18. yy. harikası huzur dolu tarihi cami...mutlaka görülmesi gerekenlerden...
Coşkun Mutlu
21.07.2023
Çapanoğlu Cami
Tarihi bir camii. Yozgat merkezde büyük cami olarak da adı geçer.

Yorum Ekle

Harita

Köseoğlu, Yunus Emre Cd. No:74, 66100 Yozgat Merkez/Yozgat
Çapanoğlu Cami