Kurul Kalesi Merkez, Bayadı Köyü, Ordu Merkez, Ordu

Kurul Kalesi



258 Yorumlar


Kurul Kalesi Merkez, Bayadı Köyü, Ordu Merkez, Ordu


İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
Merkez, Bayadı Köyü, Ordu Merkez, Ordu

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş
  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri


Önerilen Yorumlar

İlhan Günay
08.10.2023
Kurul Kalesi
Çıkması zor olmakla beraber görmeye değer. Araba park yerinden sonra 200 küsur basamak daha çıkarak kazı alanına ulaşılıyor. Kibele heykeli bakıma alınmış, bulunduğu niş ve çevresi iyi korunuyor. Manzara ayrıca güzel. Tarihini bir kere okuyup sonra ziyaret etmek daha iyi olur.
ilkay ozsoy
30.08.2023
Kurul Kalesi
Şehir merkezine uzak olmamakla birlikte virajli ama 20 dk gibi bir zamanda ulaşılıyor. Aracı bıraktıktan sonra 10 dk lik yokuş yukarı yarı merdiven yarı tırmanarak zirveye ulaşılıyor. Hava muhteşem manzara muhteşem tarih muhteşem...
İsa Teacher
12.08.2023
Kurul Kalesi
1. Derece sit alanı 2100-2300 yıllık yerleşkelerin yer aldığı Pontus İmparatorluğu na ait olduğu sanılan ki 6. Mithirades ( (mö)112-63 yılları arasında yaşamış pontus kralı. roma imparatorluğunun düşmanlarından olmasının yanısıra tıbba katkılarıyla da ünlüdür. zehirlenerek ölmekten korktuğu için her gün az dozda zehir alarak, sözkonusu zehre karşı bağışıklık kazanmayı akletmiştir, sonra bu işlem mitridatizm olarak tıp terminolojisine geçmiştir) dönemine ait diyorlar. Bu da söylentiye göre oğlunun ihanetine uğrayınca buna dayanamayarak önce bolca zehir içmiş e tabiki ölmemiş sonrada bir askere kendini öldürtmüş. Zaten çok acımasız bir kralmış bir çok beldeyi kılıçtan geçirmiş. 2010 dan beri devam eden kazılar halen Gazi üniversitesi tarafından ve 15 arkeolog 20 ekip arkadaşları ile kazı yürütülüyor. Evvelden 2000 den fazla tarihi parça çıkarılan kazının özelliği Kibele Heykeli ki bunu farklı yapan kazıda bulunması. Ötekileri önce hırsızlar bulmuş sanırım. 1m. ve 200kg. başkaca bu Ana Tanrıçanın yanında olmazsa olmaz bereket tanrıları Dionyss , Pan heykelleri... Bölge rüzgar çektiği için temmuzda olsa hazırlıklı gidin.
Haluk KIRCI
06.08.2023
Kurul Kalesi
2100 yıllık bir tarihin yattığı muhteşem bir lokasyon. Üstelik Ordu şehrine 13 km uzaklikta olmasina ragmen birçok Ordulunun dahi hiç gitmediği, bilmedigi bir tarihi mekan Kurul Kalesi.2100 yıllık Kibele heykelinin bulunmasıyla gündeme gelen bu alanda Karadeniz bölgesinin tek arkeolojik kazisi yapilmaktadir. 2010 yilinda baslayan kazilar araliksiz surdurulmektedir.
Erkan
31.07.2023
Kurul Kalesi
ziyarete kapalı ve epey bir zaman da açılacak gibi durmuyor.Ancak cumartesi gittigimizde kimse yoktu. ne güvenlik ne de kazı çalışması yapan birileri. girişin yasak olduğunu belirten levhalar olmasına rağmen girmeye engel kimse göremedik.
Kenan HAZAR
25.07.2023
Kurul Kalesi
İlk Atlas dergisinde varlığını duymuş ve hemen o yıl gitmiştim, sanırım 97-98 yılı idi. O dönemin önde gelenleri define arayacağız diye kazıyı kazma kürekle acemice yaptırmışlar. Daha sonra oranın hikayesini Arkeologlardan dinleyince definecilerin hiç bir şey bulamadıklarını anladım, çünkü tarih bilgileri yok.Roma ordusu çok uzun süre burayı kuşatma altına alıyor ama eline geçiremiyor. Çünkü kale halkı aşağıdaki dereye kadar inen gizli geçitten su ihtiyaçlarını karşılıyorlardı. (Belki başka yerlere açılan kapılarda vardı) En nihayetinde kale ele geçince şehir yakılıp, yıkılıyor ve tünel molozla dolduruluyor. (MOLOZLA :)) Define arayan şaşkınlar,asıl definenin her gün üzerinden geçtikleri toprağın altında olduğunu duyunca kahrolmuşlardır.Şehir yakılıp yıkılınca bize o günden bu yana el değmemiş bir şehir kalıntısı ve orijinal yerinde bulunan ilk (veya ikinci ) Kibele heykeli kalıyor.Müze şu aralar kapalıymış ama mutlaka sadece manzara için bile olsa gidin.Son ziyaret ve fotolar 2016
Ünsal Yürek
20.07.2023
Kurul Kalesi
Araç ile alt kısımdaki otoparka kadar gidebiliyorsunuz, biraz daha zorlarsanız merdivenleri başladığı yere kadarda gidebilirsiniz ama başka araçlar varsa biraz sıkıntı olabilir.Çocuk ile bayağı zorlanabilirsiniz, merdivenler dik ve 10 dakika çıkıyorsunuz, sonrasında kazı yapılan alan karşınıza çıkıyor. Kazı çalışmaları devam ediyor fakat arkeolog beyefendi ziyaret etmemize müsade etti. Oğlumla beraber üst kısımdaki sarnıca kadar çıktık, biraz tehlikeli, korkuluk falan yok, rahat giyinmeniz ve kaymayan bir ayakkabı tercih etmeniz gerektiğini hatırlatırım.Kalenin diğer yamacına inen bir demir merdiven var fakat bana tekin gelmedi için gitmedim.Sarnıcın içinin en ksıa zamanda temizlenmesi gerekiyor, her kez eline geleni atmış. Kilitli bir alan mevcut, mahzen gibi bir lan sanırım.Tarihine gelince 2100 yıllık (MÖ II., I. yy) bir kale çalışmalar devam ediyor Tanrıça Kibele heykelinin bulunması bizi çok heyecenlandırdı. Kullanıldığı dönem içerisinde bir garnizon olduğu düşünülüyor. Konumu itibari ile etrafına oldukça hakim ve yüksek bir alanda bulunmakta. Kale’nin ayrıca VI. Mithridates döneminde kullanım gördüğü düşünülmekte.Umarız yakın zamanda ziyarete açılır.
Oktay çakar
20.07.2023
Kurul Kalesi
Ödenek bulunur alan çalışmaları drvam ederse, değerli bir yapı gün yüzüne çıkar. Tantırıça kibele heykeli bulunan kazı alanı tepenin en üst noktasında kurulmuş bir yerleşke. Bölgede çay vs yemek gibi hizmetler yok. Çalışmalar devam ettiği için uzaktan inceleyebilirsiniz. Tepenin her tarafı manzara ve merkezden ulaşım on dk kadar sürüyor. Görmekte fayda var

Yorum Ekle

Harita

Merkez, Bayadı Köyü, Ordu Merkez, Ordu
Kurul Kalesi