Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi Muhsine Hatun, Sevgi Sk. No:5, 34130 Fatih/İstanbul

Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi



128 Yorumlar


Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi Muhsine Hatun, Sevgi Sk. No:5, 34130 Fatih/İstanbul


İşletme Hakkında

|

İletişim

Web Sitesi
Bizi Arayın
02125162517
Muhsine Hatun, Sevgi Sk. No:5, 34130 Fatih/İstanbul

Saatler

Özellikler

  • Tekerlekli sandalyeye uygun giriş
  • Tekerlekli sandalyeye uygun park yeri


Önerilen Yorumlar

Feridun Akkaya
15.10.2023
Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi
Tarihi Fatih Sultan Mehmet’e dayanan Patriklik Katedrali, ayrıca Türkiye Ermenileri Patrikliğini ile aynı yerdedir. Aslı Bizans dönemi Rum Kilisesi olmakla birlikte Fatih Sultan Mehmet tarafından Ermenilere tahsis edilmiştir. Trafiğe kapalı iyi konumda olmasına rağmen civarı demokrafik olarak çok sıkıntılıdır. Ancak yerli yabancı çok fazla turist çekmektedir. Fotoğraf tutkunlarının uğrak yerlerindendir. Ermeni Cemaatinin Patriklik kilisesi olması medeni ile yoğun olarak ilgi gösterdiği bir kilisedir. Ayrıca yine yanında Ermeni Cemaatine ait Bezciyan İlk ve Ortaokulu bulunmakta olup özellikle Samatya, Yedikule ve Bakırköy’de yaşayan Ermeni çocuklarına eğitim vermektedir.
Gezgin /Reisender
16.09.2023
Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi
Patrikhanenin tam karşısında, güzel ve rahat bir konumda. Yaya olarak gitmek en rahatı çünkü etrafı araç parkı için pek uygun değil. Ambians oldukça ruhanî. Ayine katılma şansı buldum ve kendimi bir oda orkestrasında hissettim. Dua okuyan beylerden biri bariton erkek sesiydi diyebilirim. Konser verse giderim yani. :) Hayranlıkla dinledim. Özenli ve şık bir kilise. Yine gidilir.
Pianist Good
14.09.2023
Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi
Tuluyhan Uğurlu ‘nun beyin piyano konseri olağan üstüydü, muhteşemdi
Özgür Çetik
04.09.2023
Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi
Zaman zaman konserlere ev sahipliği yapan bu mekan nostalji ve tarih sevenler için çok iyi
varujan bulan
24.08.2023
Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi
Başlangıçta Bizans Kilisesi olmuştur. Bu kilise İstanbul’un en büyük kilisesidir. 1641’de son olarak İstanbul Ermenileri Patriklik merkez kilisesine (katedral) dönüşür. 1645’te yanıp kül olur ve aynı yıl, Patrik Tavit Areveltzi döneminde ve Divrikli Rahip Boğos’un çabalarıyla yeniden inşa edilir. 1718’deki yangın kiliseyi ve patrikhanenin tamamını kül eder. Bir yıl sonra Kudüs Patriği Krikor Şığtayagir’in ve İstanbul Patriği Hovhannes Golod’un çabalarıyla ve hassa mimarları Hacı Seğpos, Hacı Melidon Araboğlu ve Sarkis Kalfa tarafından kilise yeniden inşa edilir. 1762’deki yangın binaya tekrar zarar verir, ancak Patrik Hagop Nalyan binayı hızla yeniler. Daha sonra Patrik Zakarya kilisenin etrafını taştan duvarla çevirterek kilisenin yangından etkilenmemesi için bir havuz ve tulumbayla önlem almıştır. Kilise, 1819 yılında Edirneli Patrik Boğos’un döneminde, Harutyun Amira Bezciyan’ın (Kazaz Artin) gözetiminde onarılır.1826’da vuku bulan yangın nedeniyle kilise ve patrikhane tamamıyla kül olur. Harutyun Amira Bezciyan, Sultan II. Mahmut’un fermanıyla, mimar Kirkor Amira Balyan ve Garabet Devletyan’ın hazırladığı planlarla kiliseyi taştan inşa ettirir ve 1828’de ibadete açılır. 1834’te Bezciyan Okulu’nun açılışı gerçekleştirilir. Surp Harutyun şapelinin bodrumunda Surp Teotoros’a ithafen bir de ayazma inşa edilir. Harutyun Amira Bezciyan’ın naaşı Surp Harutyun şapeline defnedilmiştir. Daha sonra, mezarının yanıbaşına ünlü heykeltraş Erol Sarafyan tarafından bronzdan bir büstü yapılarak konmuştur.Patriklik Merkez Kilisesi 1847’de kısmi bir onarım daha geçirir. 1870’de Patrik Vanlı Mıgırdiç Hrimyan’ın (Hayrig) çabalarıyla batı girişine taştan bir çan kulesi inşa edilir. Bu kule 1999 Marmara Depremi’nde hasar görmüş olsa da, onarımdan sonra hala kullanılmaktadır. 1902’den sonraki son onarımı 1985’te gerçekleşmiştir.17. yüzyıl sonlarından başlayarak, 18. ve 19. yüzyıllarda Patriklik Kilisesi’nin avlusunda matbaa tesis edilmiş ve burada önemli kitaplar yayınlanmıştır.Kilisenin şimdiki ana sunak ve yan sunakları, Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’ndeki sunakların benzerliğinde, Patrik Mesrob II. Hazretleri’nin talimatı, hayırseverlerin maddi desteği ile, Sarkis Kiçik tarafından 2006 yılında yapıldı.
Cüneyt TAŞDEMİR
13.08.2023
Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi
İyi korunmuş kiliselerden biri.
Basri
09.08.2023
Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi
Çok temiz ve bakımlı bir ibadethane sokakları çok dar ve yollar da biraz bozuk kendi aracınız değil de farklı ulaşım araçları ile gitmeyi deneyebilirsiniz işte Marmaray olur tramvay olur çalışanlar ilgili alakalı yardımcı oluyorlar size tarihi bir yer saygı duymak lazım
Nuh Mehmet SOYLU
26.07.2023
Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi
Çok iyi bakımı yapılmış ve korunmuş bir kilise, fakat ulaşım kısmı kendi aracınız ile gelirseniz biraz sıkıntılı.kumkapı ve kadırga trafiğinde navigasyon sizi çok dar yollara sokabilir ve gidene kadar bunalabilirsiniz. Onun yerine Sultanahmet'ten kadırgaya inebilir Diğer Ermeni Kilisesi olan Huryat 'ı da ziyaret ettikten sonra buraya yürüyerek 10dk da gelebilirsiniz.
İbrahim YAMAN
23.07.2023
Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi
İstanbul'daki çok önemli ve tarihi çok eskilere dayanan bir yapıdır. Mutlaka gezilip görülmesi gereken klisedir.
Toni Huseyinoglu
22.07.2023
Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi
Çok eski bir kilise olup mimarisi ise harika herkesin mutlaka görmesi gereken bir mekandır.

Yorum Ekle

Harita

Muhsine Hatun, Sevgi Sk. No:5, 34130 Fatih/İstanbul
Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi