Tatlarin Yeralti Sehri Tatların Köyü İç Yolu, 50230 Tatların/Acıgöl/Nevşehir

Tatlarin Yeralti Sehri



216 Yorumlar


Tatlarin Yeralti Sehri Tatların Köyü İç Yolu, 50230 Tatların/Acıgöl/Nevşehir


İşletme Hakkında

|

İletişim

Bizi Arayın
Tatların Köyü İç Yolu, 50230 Tatların/Acıgöl/Nevşehir

Saatler

Özellikler

  • Çocuklar için uygun


Önerilen Yorumlar

Davut GÜZELER
26.09.2023
Tatlarin Yeralti Sehri
Ulaşımı kolay çok kafa karıştıracak bir yerde değil. Konum ve etrafındaki yapılar itibariyle mükemmel denilebilecek bir yapı. İçerisi oldukça büyük ve geniş. Hititler zamanında yapıldığı tahmin ediliyormuş, gidip görmeye değer olduğunu düşünüyorum. Ayrıca giriş ücretsiz.
Bilal Yavuz
23.09.2023
Tatlarin Yeralti Sehri
Gezip görmeye değer, gittiğinize zaman ayırdığınıza pişman olmazsınız. Yönlendirme tabelaları biraz yetersiz. Girişi googledaki konumun sizi götürdüğü yerin hemen üstünde.
Aliye Karabacak
09.09.2023
Tatlarin Yeralti Sehri
Yeraltı şehri ve kilisesi gerçekten görülmeye değer. Yolunuz düşerse mutlaka uğramanızı tavsiye ederim. Görevli arkadaşlar oldukça ilgili fakat hak ettiği değeri maalesef görmüyor. Tesadüf eseri keşfettik.
Nuran Yavuz
31.08.2023
Tatlarin Yeralti Sehri
Tesadüfen gördüğümüz tabela sonrası gidip iki günlük gezimizin en görülmeye değer tarihi yerdi bizim için :) bol bol adrenalin ve yapıta hayranlık ile gezdik panik atak gibi sıkıntılarınız varsa içerde ki 100m’lik geçite kesinlikle girmeyin derim :)
İhsan Yüşa Çelik
11.08.2023
Tatlarin Yeralti Sehri
Ücretsiz bir deneyim yaşamak için muazzam bir yer ancak içi biraz sidik kokuyor
Murat koseoglu
08.08.2023
Tatlarin Yeralti Sehri
Kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Herhangi ücret yok. Kültür turizm müdürlüğü çalışanları sağolsun çok ilgilendi rehber gibi tarihini anlattı. Hafta sonu gezip görülebilecek bir yer. Dar yer korkusu olmayanlar en aşağı kadar insin. İç dizayn işçilik ve M. Ö. Böyle bir yapının işçiliği gerçekten harika
Emirhan SARICA
07.08.2023
Tatlarin Yeralti Sehri
Kapadokya’nın tüm yeraltı şehirleri gibi bu yeraltı şehrinin de kimler tarafından, ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Araştırmalara göre Hititler, Frigyalılar, Romalılar, Bizanslılar derken özellikle ilk Hristiyanları saklayan şehirler binlerce hikayenin ve efsanenin de doğum yeri. Dışardan gelen tehlikelere karşı korunmak ve barınmak amacını güden bu gizli şehirlerin günümüzün büyük ilçelerinin nüfus kadar insanı koruduğu da tarihçiler tarafından kabul edilen bir gerçek.İlk kez 1975 yılında keşfedilen Tatlarin Yeraltı Şehri’nin bir kısmının temizlenerek turizme açıldığı tarih ise 1991. Tatlarin Kasabası’nda köy halkının ‘Kale’ olarak adlandırdığı bir tepede bulunan yeraltı şehrinin günümüzde sadece temizlenen 2 katı gezilebilmekte. Gerçek büyüklüğü ise gezilebilen bu alanın oldukça fazlası ve zaman ilerleyip tamamı temizlenince ortaya çıkacak.Orijinal girişi yıkılmış olan Tatlarin Yeraltı Şehri’ne 15 metre uzunluğunda bir tünelden giriliyor. Tünel, girişinde kilit taşı olan oldukça büyük bir salona açılıyor. Kapadokya yeraltı şehirlerinde sıklıkla karşılaşılan devasa büyüklükteki kilit taşı ya da bir diğer tanımla sürgü taşı tehlikeye karşı alınmış akıllıca bir önlem. Öyle ki bir tehdit karşısında kapıya doğru itilerek girişi kapatabiliyor ve sadece içeriden açılabiliyor. Tünelden girilen salonun sağ tarafındaki nişin içinde 3 iskelet bulunmasından dolayı Roma döneminde ölülerin gömüldüğü alan ya da bir zindan olduğu, bu nişin daha sonra derinleştirilerek erzak çukurlarına dönüştürülmesinden dolayı da Bizans döneminde kiler, mutfak olarak kullanılan alan olduğu düşünülüyor. Yine yeraltı şehirlerinin olmazsa olmazı havalandırma deliklerinden bu salonda da görülüyor. Bir taraftaki dar tünelden ise başka bir büyük odaya geçiliyor. Yeraltı şehrinin ikinci girişinde ahır bulunuyor. Ahırların çıkışa yakın olmasının nedeni ise hayvanların kolay tahliye edilebilmeleri. Ahırın daha önceden erzak deposu olduğu tabanındaki 5 adet ambardan anlaşılıyor. Sütunlarla desteklenen büyük alanın tavanında diğer mekanlara ulaşımı sağlayan havalandırma bacaları bulunuyor. İki büyük mekan arasındaki bağlantıda yine dar bir koridor ve dev bir sürgü taşı bulunuyor.
Damla Vurgun
01.08.2023
Tatlarin Yeralti Sehri
Avanos'tan Ankara'ya dönerken henüz Nevşehir'den çıkmadan kahverengi tabelasını görüp gitmeye karar verdik. Öncelikle bi 7-8 dk kadar navigasyonun gösterdiği şekilde gidip daha sonra yol üzerindeki tabelaları takip edin. Navigasyon şehrin üst tarafına çıkarıyor ve araç için hiç uygun bir yol değil. Şehrin girişinde ücretsiz otopark mevcut, şehre giriş de ücretsiz. 2 tane görevli vardı. 1 tanesi bize rehberlik etti, çalışanlar yardımsever. Şehrin girişinin yan tarafında çok güzel bir kilise var, duvarlarında Hz.İsa ile ilgili çok güzel tasvirler var oldukça iyi korunmuşlar. Ama bu alanda fotoğraf çekimi yasak, yeraltı şehri ise askeri garnizon ve sığınak olarak kullanılmış bu yüzden biraz küçük ama kompakt sadece gerekli yapılar var. İlk katında tuvalet var (kaymaklı, derin kuyu ve öz konak yeraltı şehirlerinde bu yoktu.) Zindan, tuzak, su kuyusu, havalandırma bacası, mezarlık (morg olarak kullanılmış) gibi yapılar var. Dar ve merdivenli tünelden bir alt kata iniliyor geniş bir oda ve yine bir tuvalet var. Son olarak 100m uzunluğunda başlarda eğilerek ilerleyebileceğiniz, ortalarına doğru yüksekliği 50 cm'e kadar düşen sadece emekleyerek ilerleyebileceğiniz, alt kata inen bir tünel daha var. Tünelin ucunda da yine geniş bir yaşam alanı var. Mutlaka gidip görmelisiniz.
ferudun 50
10.07.2023
Tatlarin Yeralti Sehri
Herkese merhabalar kasabamızı ve yeraltı şehrimizi ziyarete gelen tüm misafirlerimize teşekkür ediyoruz ve gelip görmeyen misafirlerimizi de bekliyoruz tatlarin kasabasının muhtarı olarak sıkıntı yaşayan veya bilgi sahibi olmak isteyen misafirlerimiz kale mahallesi muhtarlığı ile iletişime geçip veya bizleri ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz teşekkür ediyor herkesi kasabamıza ve yer altı şehrimize bekliyoruz

Yorum Ekle

Harita

Tatların Köyü İç Yolu, 50230 Tatların/Acıgöl/Nevşehir
Tatlarin Yeralti Sehri